Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Σε πλήγωσαν; Αντιμετώπισέ το!

Αν εκείνος μπορεί να σε πληγώνει, εσύ μπορείς να τον βάλεις στη θέση του, όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται! 
"Δεν είναι εύκολο να παραδεχτείς ότι πληγώθηκες, γιατί συχνά πείθουμε τον εαυτό μας ότι όλα είναι καλά, ώστε να προστατευτούμε από δυσάρεστα συναισθήματα. Επίσης, εμπιστεύσου αυτό που νιώθεις, δεν το μεγαλοποίησες ούτε φταις κι εσύ ώστε να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης. Οι ενοχές δεν οδηγούν πουθενά."
Σε πληγώνουν... Όσο ροζ κι αν είναι η ζωή σου κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό. Ίσως το παίξεις σκληρή και προσποιηθείς ότι τα λόγια δε σε επηρεάζουν, αλλά πάντα υπάρχει κάτι, έστω και μικρό, που μπαίνει στο μυαλό σου και αναστατώνει τα συναισθήματά σου.
Αποδέξου το
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις τον πόνο που σου προκάλεσαν. Δεν είναι εύκολο να παραδεχτείς ότι πληγώθηκες, γιατί συχνά πείθουμε τον εαυτό μας ότι όλα είναι καλά, ώστε να προστατευτούμε από δυσάρεστα συναισθήματα. Όταν νιώθεις πληγωμένη, σκέψου ποια είναι η πηγή. Εάν είναι κάποιος μεθυσμένος, θυμωμένος ή απεχθής, μπορείς πιο εύκολα να αγνοήσεις αυτό που είπε ή έκανε. Επίσης, εμπιστεύσου αυτό που νιώθεις, δεν το μεγαλοποίησες ούτε φταις κι εσύ ώστε να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης. Οι ενοχές δεν οδηγούν πουθενά.
Αντίδρασε άμεσα
Αν το άτομο το οποίο σε πλήγωσε είναι κάποιος με τον οποίο δουλεύεις ή έχεις σχέση, δεν είναι πάντα εύκολο να του δείξεις ότι σε έχει πληγώσει. Ωστόσο, πριν αντιδράσεις, σκέψου το καλά και δες αν αξίζει την προσπάθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις καλό είναι να αναφέρεις τι σε πρόσβαλε πριν εκείνος ξεχάσει το γεγονός.
Εκφράσου ανοιχτά!
Η αντιμετώπιση κάποιου που σε έχει πληγώσει ίσως να σου φαίνεται δύσκολη και τρομακτική αποστολή. Φοβάσαι μήπως η πρόθεσή σου (να δώσεις τέλος σε αυτό που σε πληγώνει) παρερμηνευθεί ή μήπως φανείς ανόητη. Μπορεί, ακόμη, να φοβάσαι ότι έστω και μια ευγενική αντιπαράθεση ίσως διώξει από κοντά σου ένα φίλο ή μετατρέψει ένα συνάδελφο σε εχθρό. Ο δισταγμός είναι κατανοητός, αλλά κάτι πρέπει να πεις, αλλιώς το πρόβλημα θα παραμένει. Ο φόβος μήπως πληγωθείς κι άλλο ή μήπως έρθεις σε δύσκολη θέση μπορεί να σε εμποδίζει να προστατευτείς. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να προστατέψεις τον εαυτό σου, ειδικά αν το πρόβλημα είναι χρόνιο. Μπορείς να πεις στον άλλο: «Αυτό που είπες με πληγώνει. Σε παρακαλώ, μην το ξανακάνεις». Αφού εκφράσεις τα αισθήματά σου, το επόμενο βήμα είναι να αποδεχτεί και ο άλλος τι είπες και να συμφωνήσει ότι θα κάνει ό,τι του ζήτησες. Μόλις το κάνει αυτό, τότε θα πρέπει να περιμένεις και να δεις τι θα συμβεί.
Φύγε ή διάκοψε
Η αποφυγή είναι μια άλλη στρατηγική, αλλά είναι δύσκολο να το κάνεις, αν έχεις επαγγελματική ή προσωπική σχέση με το άτομο που σε πρόσβαλε. Υπάρχει πάντα η επιλογή της διακοπής των σχέσεων, αλλά ίσως να πρόκειται για υπερβολική αντίδραση. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν πότε έχουν ξεπεράσει τα όρια και είναι πρόθυμοι να κάνουν πίσω μόλις το συνειδητοποιήσουν. Αν δε συμβεί αυτό, ίσως τότε πρέπει να είσαι εσύ αυτή που θα απομακρυνθεί, ώστε να μη χρειάζεται να αντιμετωπίσεις όλη αυτή την αρνητικότητα.
Σκέψου τη συγχώρεση
Η συγχώρεση δεν είναι κάτι που οφείλεις να κάνεις όταν αυτός που σε πλήγωσε τη ζητάει. Είναι υπόθεση πολύ πιο προσωπική, είναι μια πράξη ανακούφισης πρώτα από όλα για εσένα. Ωστόσο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση σου με αυτόν που σε πλήγωσε θα διορθωθεί.
Μην το παίζεις θύμα!
Ο ρόλος του θύματος είναι πολύ «βολικός» και αποτελεί μια καλή δικαιολογία για να μην αναλάβεις ευθύνες και να μην κάνεις ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με αυτόν που σε πληγώνει.
 
Πηγή: www.shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου