Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Απλές Συμβουλές για την Υπόταση

Η υπόταση είναι ο κλινικός όρος που υποδηλώνει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Πρόκειται για μια εντελώς καλοήθη κατάσταση, η οποία μπορεί να σημαίνει την ανεπαρκή ροή αίματος στην καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα.
Πιθανά συμπτώματα είναι: ζάλη, ταχυκαρδία, ωχρότητα δέρματος, κρύα άκρα σε συνδυα­σμό με έκκριση ιδρώτα, αδυναμία, λιποθυμία, θολή όραση.
Μερικά άτομα παρουσιάζουν τέτοιου είδους χαμηλή πίεση όλο το χρόνο, χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα, άρα η χαμηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται φυσιολογική γι” αυτά. Σε ορισμένους, όμως, η αρτηριακή πίεση πέφτει χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για τους ίδιους όρια εξαιτίας άλλων λόγων.

Γιατί παθαίνω Υπόταση;

Η  ορθοστατική Υπόταση. Όταν σηκωθούμε όρθιοι από ύπτια ή καθιστή θέση, τότε τα αιμοφόρα αγγεία προσαρμόζονται και συστέλλονται για να μπορέσουν να διατηρήσουν την κανονική αρτηριακή πίεση. Εάν όμως ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί σωστά τότε αισθανόμαστε σκοτοδίνη και ζάλη.
  • Απώλεια αίματος. Η μείωση του όγκου του αίματος είναι λογικό να μειώνει και την πίεση του αίματος στις αρτηρίες. Όταν η ποσότητα του αίματος που χάθηκε είναι μεγάλη (π.χ. έντονη αιμορ­ραγία), τότε είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας. Γενικά όμως οι χρόνιες μικρές απώλειες αίματος αντιμετωπίζονται εύκολα από τον οργανισμό.
  • Αφυδάτωση. Όταν χάνουμε πολλά από τα υγρά του οργανισμού μειώ­νεται ο όγκος του αίματος στο σώμα. Πρόκειται για πολύ συχνό φαινόμενο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη μη επαρκή ποσότητα υγρών.
  • Έλλειψη τροφής. Παρατηρείται συχνά σε ευπαθής ομάδες, όπως οι ηλικιω­μένοι, τα παιδιά και οι έφηβοι. Λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας από το ένα γεύμα στο άλλο, μειώνεται ο όγκος του αίματος και προκαλείται αίσθημα ζάλης.
  • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Η ηλιοθεραπεία, το περπάτημα στους δρόμους της πόλης τις ημέρες του καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υπότασης, που πολλές φορές οδηγούν και σε λιποθυμία.
  • Εγκυμοσύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλεί μεί­ωση της κυκλοφορίας του αίματος και άρα μια αίσθηση ζάλης.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες η χαμηλή πίεση είναι αποτέλεσμα παθολογικών καταστάσεων που χρειάζονται θεραπεία, όπως είναι η αναιμία, ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ορισμένες ενδοκρινολογικές ανωμαλίες, πνευμονικές παθήσεις, τοξική δράση φαρ­μάκων ή νευρολογικές παθήσεις (Parkinson, διαβητική νευροπάθεια κ.λ.π.).

Υπόταση και Διατροφή

Η υπόταση όταν δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική ασθένεια δύσκολα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία. Για το λόγο αυτό η διατροφή είναι αυτή που μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στον «πόλεμο» κατά της υπότασης.
  1. Προσθέστε παραπάνω αλάτι Σίγουρα όσες φορές έχετε νιώσει αδιαθεσία όλοι σας προσφέρουν κάτι αλμυρό. Γιατί; Μα γιατί το αλάτι ανεβάζει την πίεση! Σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό, δημιουργεί κατακράτηση υγρών και έτσι αναγκάζει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξηθεί, και κατ” επέκταση οδηγεί σε αύξηση και της αρτηριακής πίεσης
  2. Πιείτε πολύ νερό. Όλοι οι ειδικοί συστήνουν να πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό. 0 αριθμός αυτός όταν πρόκειται για υπόταση  μεγαλώνει. Γιατί; Όταν καταναλώνουμε πολλά υγρά αυξάνεται ο όγκος του αίματος στον οργανισμό, και κατ” επέκταση και η αρτηριακή πίεση. Εννοείται πως μέσα σε αυτά τα ποτήρια υγρών συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί ή και τα αθλητικά ποτά, τα οποία αποτελούν μια καλή λύση, αφού περιέχουν ηλεκτρολύτες, κάλιο και νάτριο, ενυδατώνοντας πλήρως τον οργανισμό.
  3. Σωματική άσκηση. Η σωματική άσκηση ενδείκνυται γενικά αφού συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού και συγχρόνως μας ανεβάζει τη διάθεση. Στην περίπτωση όμως που πάσχουμε από υπόταση, τότε έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αθλούμαστε γιατί κατά τη διάρκεια της άσκησης ενισχύεται η ροή του αίματος άρα αυξάνεται και η αρτηριακή μας πίεση.
  4. Καλό πρωινό και καφέ. Το πρωί όταν ξυπνάτε να παίρνετε πάντα ένα καλό πρωινό και να πίνετε καφέ. Ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού μαζί με δημητριακά σε συνδυασμό με τη δράση της καφεΐνης, συμβάλλει στην καλή κυ­κλοφορία του αίματος και μειώνει την ορθοστατική υπόταση.
  5. Συχνά γεύματα. Στις περιπτώσεις υπότασης οι διατροφολόγοι συστήνουν να μην περνά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα, καθώς μειώνεται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και εμφανίζονται τάσεις λιποθυμίας. Κάθε 2-3 ώρες καταναλώστε μια φυσική πηγή ζάχαρης ή υδατανθράκων ώστε να μην πάθετε υπογλυκαιμία.

Πολύ συχνά συμβαίνει σε όλους όταν σηκωνόμαστε απότομα από μια καρέκλα να αισθανόμαστε σκοτοδίνη και ζάλη. Αυτή είναι η ορθοστατική υπόταση. Άλλες πάλι, λόγω της ζέστης, της ορθοστασίας ή άλλων λόγων αισθανόμαστε έντονη τάση λιποθυμίας. Τότε μιλάμε για ορθοστατική υπόταση.
Ο πιο σίγουρος και εύκολος τρόπος για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την υπόταση είναι να μετρήσουμε την αρτηριακή μας πίεση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας με τα ειδικά πιεσόμετρα που κυκλοφορούν στην αγορά ή ακόμα καλύτερα να επισκεφθούμε το γιατρό μας, ο οποίος θα μας εξετάσει και θα μας δώσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Φυσικές  Λύσεις

Υπάρχουν κάποια βότανα που είναι γνωστά για την καταπολέμηση της υπότασης:
Κηρεύς ο οποίος θεωρείται το πολύτιμο γιατρικό της καρδιάς καθώς διεγείρει τη λειτουρ­γία της καρδιάς αυξάνοντας την ισχύ των συσπάσεων και επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό.
Φασκόμηλο για τις αντιιδρωτικές και αιμοστατικές του ιδιότητες,
Θυμάρι, για την αξιοσημείωτη τονωτική του επίδραση ενισχύοντας τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού
Τα βότανα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού, καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνουν τοξικά!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για έναν υγιή ενήλικα η φυσιολογική πίεση του αίματος είναι μεταξύ 90-140mmHg. 0 Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολογίας ορίζει ως υπόταση την πτώση της πίεσης του αίματος κατά 30-20 mmHg, όταν δηλαδή η αρτηριακή πίεση φτάσει σε τιμές χαμηλότερες του 90/60 mmHg,.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου